Wpływ karmienia piersią na nabycie odporności przeciw alergii u dzieci

Alergia pokarmowa, pomimo że może się rozwinąć w każdym wieku, najczęściej występuje u najmłodszych. Do najbardziej szkodliwych alergenów zalicza się mleko krowie, jajka bądź owoce cytrusowe. Warto dodać, że sporo alergii pokarmowych przemija samoistnie wraz ze wzrostem dziecka. Jednakże na wystąpienie alergii pokarmowej u dziecka duży wpływ mają sami rodzice.

Naukowcy już dawno odkryli, że karmienie piersią może skutecznie ochronić dziecko przez rozwojem tej choroby. Związane jest to m.in. z krótszym czasem spożywania mleka krowiego, ale także ze specyficznym składem matczynego mleka. Zaobserwowano, że noworodki karmione piersią, posiadają wysoką zawartość Bifidobacterium i Lactobacillus. Bakterie te wpływają m.in. na ograniczenie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów, które mogą wywoływać stany zapalne w organizmie. Najlepiej zatem jeśli dziecko jest karmione matczynym mlekiem przez jak najdłuższy czas. Jeżeli nie ma takiej możliwości, warto podawać noworodkowi sztuczne mleko, które nie zawiera substancji alergizujących. Zazwyczaj oznaczone jest ono symbolem HA. Skład takiego mleka został odpowiednio zmieniony, dzięki czemu zawartość alergizujących składników jest minimalna bądź nawet wcale nie występuje. Rodzic powinien także pamiętać o stopniowym wprowadzaniu produktów stałych, z unikaniem pokarmów uczulających.