Dieta zapobiegająca alergii

Alergia pokarmowa często rozwija się na skutej nieprawidłowego sposobu żywienia. Bardzo często winny jest rodzic, który zbyt wcześnie podaje dziecku produkty zawierające duże ilości alergenów. Układ odpornościowy dziecka nie zawsze jest dostatecznie wykształcony, przez co długotrwałe spożywanie produktów alergizujących może przyczynić się do rozwoju choroby.

Istotne jest także żywienie dzieci w wieku przedszkolnym. Podawanie im posiłków o wysokim stopniu przetworzenia, nie wpływa korzystnie na zdrowie. Należy pamiętać, że w tego typu produktach znaczną część zajmują substancje konserwujące oraz inne związki chemiczne. Wiele z nich wykazuje działanie alergizujące. Warto ograniczyć także podaż tłuszczów utwardzonych, które znajdują się m.in. w margarynach.

Podstawowymi składnikami dziecięcej diety powinny być warzywa i owoce. Zawieją one liczne antyoksydanty, które są pomocne w zwalczaniu wolnych rodników. Ponadto wiele z nich wykazuje właściwości przeciwzapalne, jak np. cebula czy czosnek. Istotne będzie także spożywanie probiotyków, które są bardzo przydatne w zwalczaniu alergii.

Nie jest wskazane częste spożywanie mleka krowiego, jajek, czekolady czy orzechów, które uważane są za jedne z najsilniejszych alergenów. Ich nadmierne spożywanie wiąże się z większym ryzykiem zachorowania.